Quarantaine in perspectief - Wardtaal Spring naar content

Quarantaine in perspectief

Wat in maart 2020 begon als iets tijdelijks, iets korts. Iedereen 3 weekjes in quarantaine, dan zijn we er uit! Dit hield uiteindelijk bijna 100 dagen aan en er volgden er meer. Ronde twee, drie…. Winter twee, gevoelsmatig al bijna winter drie…. Maar! Een einde lijkt in zicht.

Michelle Sipers
3 minuten lezen

Nachtdieren, theemutsen, workaholics, oma achter de geraniums. Iedereen beleeft de lockdown op zijn eigen manier. Stel je voor. Buiten is je canvas, je bent kunstenaar. Ál je inspiratie en energie komt vanuit de natuur. Blijf dan maar eens bijna 100 dagen zo veel mogelijk binnen.

Kunstwerk website

Voor kunstenaar Noortje Haegens* was het een zeer surrealistische tijd. Haar drang om naar buiten te gaan bleef, maar het werd haar opgelegd om zich binnen te verschuilen. In een periode van vervreemding, angst maar ook verbondenheid, maakte Noortje al gauw de keuze om niet stil te blijven zitten. Ze kan ook niet anders. De drang om te creëren blijft. Ze genoot elke dag intens van een schouwspel dat voor veel mensen voorbijtrekt zonder het op te merken. Een stuk natuur dat continu veranderlijk is, zonder er zelf voor naar buiten te hoeven.

Een van de eerste dagen van lockdown #1 post Noortje haar eerste uitzicht. Een zonsondergang die hoop uitstraalt. Op naar een nieuwe dag, naar een toekomst zonder lockdown. Na het eerste beeld volgden er meer. Mensen begonnen er naar uit te kijken, er naar te vragen. Zo ontstond een serie: Quarantaine uitzichten. Data werden geclaimd om zo een werk van Noortje te bemachtigen. Omdat de foto zo intens mooi is, omdat de datum een bijzondere waarde heeft. Een visuele herinnering aan memorabele dagen.

Insta Noortje

Tot het moment Nederland langzaam weer opende is Noortje bezield en nijverig doorgegaan met het dagelijks delen van haar hoopvolle beelden. Streng gekadreerd door de raampartij, prachtige schouwspellen in de luchten. Elke dag hetzelfde perspectief. In lijn met hoe uitzichtloos de lockdown soms voelde. Het werden uiteindelijk 81 beelden die symbool staan voor het onwerkelijke gevoel dat bleef hangen na de eerste periode. Vooral deze eerste golf voelde voor mij onwerkelijk. Een periode waar we vrijwel allemaal met veel bijzondere herinneringen op terug kijken.

Daar moest een naslagwerk van komen. In eerste instantie was het idee simpel. Een chronologisch boekje met op elke pagina één beeld. Dit groeide, mede door de grote groep mensen die fan waren van Noortje, uit tot een volwaardig boek. Na een zeer succesvolle crowdfundingscampagne kreeg het concept voor het boek steeds meer vorm. Pagina voor pagina vullen met één beeld bleek inmiddels te saai, te repetitief. Het verdient meer balans en variëteit, zoals het leven zich ook aan ons voorbijtrekt. Combinaties tussen beelden die op een bijzondere manier met elkaar samen spelen. Dreigend wolkenveld naast een en zeer strakke hemelverloop van blauw naar oranje dat van het papier af knalt.

Spread

Hoe bepaal je welke hemel coverwaardig is? Het eerste beeld? De mooiste? Of….? In onze zoektocht naar geschikt papier, stuitten we op een prachtig diep ‘Yves Klein Blue’ papier. Moeilijk leverbaar, maar o zo mooi. Een hele intense kleur die associaties opwekt met de nacht. Dit moet het worden. Die associatie mag het hele boek ademen met een extra diepe intens blauwe steunkleur. Het binnen/buiten concept dat de beelden van Noortje vertellen gaat terugkomen op de cover. Een doorkijk van buiten naar binnen in het boek. Door de cover te laserstansen konden we het gevoel van de raampartij en het onbereikbare gevoel van de buitenwereld benadrukken. Als de cover wordt omgeslagen zie je dat de natuur veel meer te bieden heeft, dan jij door dat subtiele raam kunt zien.

Quarantaine uitzichten

We hebben dit boek met zo’n fantastisch team mogen produceren. Lithograaf Marc Gijzen** toverde de beelden om tot perfecte luchtpartijen die van het papier af knallen. Hij weet alles zo te spelen om de persen bij NPN Drukkerij Breda precies goed aan te sturen. Inspirator Michel Lafaille*** was direct enthousiast toen Noortje hem benaderde om een inhoudelijk zeer sterke tekst te schrijven die het boek completeert. Voor Noortje is deze man een grote inspiratie. Vlak voor de lockdown heeft ze toevallig het boek ‘Onderweg’ van hem gelezen. Ze had zoveel zin om met dit boek in haar achterhoofd op pad te gaan. We weten nu allemaal hoe het geschiedde…

* Noortje Haegens is goed bevriend met Michelle Sipers. Michelle is auteur van dit blog en werkzaam bij Wardtaal.
** Marc Gijzen is een uitmuntend beeldbewerker die als geen ander kennis heeft van hoe beelden op papier perfect tot hun recht komen.
*** Michel Lafaille is gevormd als theaterregisseur en als tuin- en landschapsontwerper. Hij is publicist, tuinfilosoof, fotograaf en inspirator op veel terreinen.
Quarantaine uitzichten

Na de eerste lading aan enthousiaste reacties, volgen er een paar prachtige exposities:

  • Stedelijk Museum Amsterdam | De Best Verzorgde Boeken van 2020 | Amsterdam
  • Kunstloc | Van Hier & Verder | Tilburg
  • Pennings foundation | Het Groene Woud |  Eindhoven

Interesse in een exemplaar? Met dank aan uitgeverij Komma ligt het in heel veel boekwinkels.

En online is hij ook nog steeds te koop: bol.com/quarantaine-uitzicht

Stedelijk Noortje